Hoverboard kallas den motoriserade balansbräda som 2015 blev årets julklapp i USA och har alla möjligheter att även bli det i Sverige i år. Den är mer av ett färdmedel än en leksak och är så pass trendig att butikerna har svårt att möta den växande efterfrågan på den. Läs mer om dessa svävarbrädor på Hoverboard Sverige och beställ din egen bräda! En hoverboard är som en segway fast utan handtag och manövreras på ett liknande sätt. Genom att luta dig antingen framåt eller bakåt med fötterna bestämmer du färdriktning. Svänger gör du genom att luta dig åt respektive sida och svängradien är så pass liten att du kan snurra runt på den yta där du står.

Det krävs viss övning för att finna balansen men det går vanligtvis ganska snabbt att hitta den. De rörelser du behöver göra för att ändra färdriktning är så pass små att du i princip bara behöver tänka på att du ska åka i en riktning för att också göra det i praktiken. När du har fått in snitsen finns det en rad olika konster och trick som kan utföras på hoverboarden. Då den väger mer än vad man kanske tror och dess konstruktion är riktigt stabil, lämpar den sig utmärkt för olika balansakter! För den som nyligen har införskaffat en hoverboard och just börjat åka kan det vara svårt att slita sig från brädan. Ju mer du åker desto bättre kontroll kommer du att ha över den och du kommer att vilja sätta dina nyvunna kunskaper på prov.

Ganska snart kan det vara dags att öka svårighetsgraden och utmana sig själv ytterligare. De lite enklare tricken som är lämpliga att börja med är att åka baklänges och att snurra runt, runt på stället. Det senare kan sedan utökas med armrörelser för att efterlikna en piruett. Den som är lite extra våghalsig kan försöka åka nerför trappor och utföra andra tricks med hoverboarden. Är du riktigt akrobatiskt lagd kan du försöka att stå på händerna på din hoverboard. Det kan kräva en del övning men med god kroppskontroll och mycket vilja kommer du långt!

Det går lika bra att sitta på huk som att stå när man åker hoverboard, det är bara aningen svårare. När du har kommit så här långt kan du också testa att sitta ner medan du åker. Härifrån är steget litet till att klä ut sig till Aladdin, täcka hoverboarden med en röd matta och åka flygande matta! Du kan också lägga dig framåtlutad på brädan och slingra dig fram likt en orm. Det är även populärt att dansa på hoverboard, vilket du antingen kan göra på egen hand eller med koreografiska inslag tillsammans med andra hoverboardåkare. Ett bra tips när du utför trick och konster med din svävarbräda är att inte vara klädd i till exempel lång kjol eller andra kläder som riskerar att fastna under brädan. Det kan också vara en god idé att använda hjälm och kanske även knä- och armbågsskydd. Lycka till!