Styrräntan är noll bankerna tjänar pengar som aldrig för. Nu är tiden för att låna pengar, eller? Visst är det extremt fördelaktigt att låna pengar just nu. Men priset på det vanligaste vi lånar till har också stigit, dvs våra bostäder. Det är låg ränta men huset, lägenheten är också dyrare. Det har kanske ingen betydelse nu men när räntan stiger igen kan det bli kännbart. Det gäller att vara försiktig och analysera marknaden.

Att låna pengar till konsumtion då? En ny bil, tv eller annat. Med kortare avbetalningstid är lån just nu otroligt fördelaktigt. Det är i princip ingen ide att försöka spara till mindre köp på 2-3 års sikt. Att spara till ett inköp ger 0 % i ränta på ett vanligt bankkonto när du kan låna till 1-2 % dvs ungefär samma som inflationen. Om du sparar så minskar värde på kapitalet. men om du lånar blir kapitalkostnaden noll. Det är ingen tvekan om att låna är bättre än att spara just nu. Men hur länge detta gäller är svårt att sia om. En dramatik höjning av ränta inom 1-2 år kan få stora nationella konsekvenser och många privata hushåll kan få problem med sin ekonomi. Ta alltid in anbud från olika innan du tar ett beslut, som tur är finns det företag som kan hjälpa dig med det. Ett sånt företag är tex Lendo, de tar in offerter från många banker och bolag som lånar ut pengar. Sen kan du välja ett alternativ som passar dig och ditt hushåll bäst.

Det gäller att se över sin situation och framtida ekonomi innan man lånar pengar till konsumtion. Försök göra en budget ett par år framåt och spekulera i eventuella förändringar som kan påverka in och utgående pengar flöde. Jämför olika alternativ och ställ olika lån och alternativ mot varandra så att det val du göra känns och är rätt för dig och din familj. Ett dåligt ungerlagt beslut kan om oturen kommer vara förenat med stora risker och kan ge svåra ekonomiska belastningar för den privata ekonomin. Konsekvenser som kan påverka framtida ekonomiska möjligheter för en lång tid.